„Post korona“ zabave s balonima u gradskim parkovima, 2

Jednokratno upotrijebljene balone iskoristi za jednokratnu eko-likovnu akciju! (nastavak)

U mojoj su ekološkoj i umjetničkoj reakciji na zabave s balonima u gradskim parkovima prvo nastale tri „fotografije-pjesme s dekorativnim obrubima od ostataka rasprsnutih, probušenih i ispuhanih balona“, na engleskom i hrvatskom jeziku (sl. 2a – 5a u prethodnome postu) te jedna „prijelaznoga“ tipa (sl. 4b – 5b u prethodnome postu).
Slijede fotografije-pjesme objavljene u ovome postu, nastale nakon nešto složenijih eko-umjetničkih akcija na tri lokaliteta. Kao fotografske podloge služe im fotografije triju jednokratnih eko-vizualnih „instalacija“ (sama ih neću nazvati eko-umjetničkim „instalacijama“) malih dimenzija.
Ove bih foto-pjesme opisala kao „eko fotografije-pjesme s digitalnim tekstom preko fotografije“.
Tu su i dvije foto-pjesme te osam fotografija koje prate popratne eko akcije čišćenja tih lokaliteta od ostataka balona i njihova odlaganja u (ne)odgovarajući kontejner.

Temeljno, sve fotografije objavljene u postu služe kao vizualna dokumentacija „fotogeničnijega“ dijela procesa ekološko-likovnih akcija. U isto vrijeme, sve foto-pjesme imaju ulogu potpunijih slikovno-tekstualno-numeričkih bilješki i osobnih komentara o aktualnoj društvenoj i ekološkoj situaciji te ulogu segmenata „vizualnog sažetka“ cijeloga posta. Uz to, nadovezuju se na moje ranije cikluse fotografija-pjesama kao osobni način komuniciranja s „publikom“ i okružjem.

Svakako bih voljela kad bi barem moje mini „instalacije“ poslužile ekološki osviještenim odraslim građanima, djeci i tinejdžerima kao poticaj za buduće individualne i grupne ekološko-likovne akcije s jednokratnom likovnom igrom i kratkom izložbom prije samoga čišćenja svoga okruženja.

Sl. 7 Ovalna kompozicija od ostataka raznobojnih (vodenih) balona, na zemljanome tlu s travom, borovim iglicama i šišarkama, sakupljenih u blizini jedne od javnih česmi; visina ovala c. 80 cm. Park Rekreacijsko-sportskog centra Jarun, Zagreb (fotografija snimljena 12. 7. 2020., 14:19).
Sl. 8 Moja post-korona eko fotografija-pjesma Baloni cvjetaju s digitalnim tekstom preko fotografije (sl. 7).
Originalna foto-pjesma na engleskom jeziku može se vidjeti u verziji ovoga posta na engleskom jeziku.
Sl. 9 Ostaci (vodenih) balona, nakon eko-likovne akcije i fotografiranja, „pometeni“ na hrpu. Park Rekreacijsko-sportskog centra Jarun, Zagreb (fotografija snimljena 12. 7. 2020., 14:22).
Sl. 10 Ostaci (vodenih) balona sakupljeni u laganoj jednokratnoj plastičnoj vrećici iz trgovine. Park RSC Jarun, Zagreb (fotografija snimljena 12. 7. 2020., 14:25). 

Pogrešno!

Sl. 11 Ostaci (vodenih) balona u laganoj jednokratnoj plastičnoj vrećici iz trgovine, s otvorom čvrsto zavezanim u čvor, prije bacanja u spremnik za odlaganje plastike (naknadno saznanje: pogrešan spremnik!). Petrovaradinska ul., Zagreb (fotografija snimljena 12. 7. 2020., 14:50).
Sl. 12 Kompozicija s pet „krugova“ od ostataka raznobojnih (vodenih) balona, na travnjaku, visina kompozicije c. 120 cm. Dječje igralište u parkiću u Ulici Dore Pejačević/Jarnovićevoj, Prečko, Zagreb (fotografija snimljena 16. 7. 2020., 10:32).
Sl. 13 Moja post-korona eko fotografija-pjesma Novi urbani gumeni cvjetovi s digitalnim tekstom preko fotografije (sl. 12).
Napomena: Krugovi su na kraju „ispali“ nepravilni zbog otežanoga rada na čišćenju parkića i izradi kompozicije na tlu uvjetima visoke ljetne temperature i nepokošene trave u busenima.   

Pogrešno!

Sl. 14 Ostaci (vodenih) balona, nakon eko-likovne akcije i fotografiranja, „pometeni“ na hrpu. Dječje igralište u parkiću u Ulici Dore Pejačević/Jarnovićevoj, Prečko, Zagreb (fotografija snimljena 16. 7. 2020., 10:38).
Sl. 15 Ostaci (vodenih) balona u laganoj jednokratnoj plastičnoj vrećici iz trgovine, s otvorom čvrsto zavezanim u čvor, prije bacanja u spremnik za odlaganje plastike (naknadno saznanje: pogrešan spremnik!). Petrovaradinska ul., Zagreb (fotografija snimljena 16. 7. 2020., 10:43).

Sl. 16 Moja post-korona eko fotografija-pjesma-uputa s digitalnim tekstom preko fotografije pogrešnoga spremnika, Zagreb (fotografija snimljena 16. 7. 2020., 10:42). 

MOJA ISTRAŽIVANJA, GREŠKE, ZAKLJUČCI I AKCIJE

Što nedostaje na fotografijama u pozadini fotografija-pjesama?  

Nakon fotografiranja raznobojnih ostataka balona na četiri različita mjesta u Zagrebu, znatno sam vrijeme posvetila dodatnom pronalaženju i proučavanju svih meni dostupnih tekstualnih i slikovnih dokumenata o vrstama balona na tržištu, njihova sastava i djelovanju na okoliš.
Sredinom srpnja otišla sam na godišnji odmor u Jelsu, gradić na otoku Hvaru. Tamo sam, neočekivano, osobno svjedočila kako uistinu izgleda teren na kojem se upravo odigrava, a potom i završava igra, odnosno (obiteljska) zabava s „balonima za vodene bombe”.
Nakon svega navedenoga shvatila sam da na mojim prethodnim fotografijama nedostaju barem dvije stvari:
Prvo, oni najsitniji komadići lateksa ili drugih, nepoznatih materijala, rasprsnutih balona (primjerice, nizozemski proizvođač balona korištenih u posljednjem spomenutom slučaju ne specificira sastav svoga proizvoda nazvanoga „200 Selbstschließende Wasserbomben”; navedena je samo zemlja porijekla: Kina). Sad mi je potpuno jasno da te najmanje dijeliće balona svaki pa i najslabiji vjetar prve raznese dalje od mjesta prsnuća; stoga ih je tamo teško zateći.
Drugo, nedostaje vrlo česta komponenta vodenih balona, a koja se čak ni u popratnim uputama ili opisu takvih specifičnih proizvoda gotovo nikad ne spominje: kuglice stiropora (sl. 17 – 23). One služe za momentalno zatvaranje balona kad se balon napuni vodom, što se uz proizvod opisuje samo kao, primjerice u prethodnome primjeru „selbstschließende”, odnosno „self-sealing”, u prijevodu „samoljepljivi” baloni). Mislim da je većini od nas barem djelomično poznato koliko je stiropor (EPS, ekspandirani polistiren, polimer stirena, plastični materijal) sam po sebi štetan za zdravlje te u mnogim zemljama svijeta zabranjen za upotrebu. Posebno je opasan za malu djecu i životinje jer se jako lako razmrvi u sitne komadiće, odnosno kad je već oblikovan kao kuglice veličine oko 8 mm unutar vodenih balona – zbog mogućnosti njegova gutanja. S obzirom na iznimnu lakoću materijala i male dimenzije kuglica iz balona, postalo mi je jasno zašto ih na svojim fotografijama prije osobnoga iskustva u Jelsi nisam nijednu dokumentirala.

Sl. 17 Kompozicija spirale od ostataka raznobojnih vodenih balona – komadića lateksa i kuglica stiropora, tlo borove šume kao naknadno odabrani lokalitet zbog osiguravanja zavjetrine; visina kompozicije c. 80 cm. Jelsa, otok Hvar (fotografija snimljena 1. 8. 2020., 20:11).
Sl. 18 Moja post-korona eko fotografija-pjesma NE EKO spirala od lateks balona i stiropor loptica vodenih bombi s digitalnim tekstom preko fotografije (sl. 17).

Sve originalne foto-pjesme na engleskom jeziku mogu se vidjeti u verziji ovoga posta na engleskom jeziku.

Sl. 19 Kompozicija spirale od ostataka raznobojnih vodenih balona – komadića lateksa i kuglica stiropora (detalj), tlo borove šume kao naknadno odabrani lokalitet zbog osiguravanja zavjetrine; visina kompozicije c. 80 cm. Jelsa, otok Hvar (fotografija snimljena 1. 8. 2020., 20:11).
Sl. 20 Ostaci vodenih balona pomno „pometeni“ na hrpu nakon eko akcije na mjestu zabave s balonima te likovne akcije i fotografiranja na naknadno odabranom mjestu zbog osiguravanja zavjetrine, tlo borove šume, Jelsa, otok Hvar (fotografija snimljena 1. 8. 2020., 20:21).
Sl. 21 Ostaci vodenih balona pomno sakupljeni u laganu jednokratnu plastičnu vrećicu iz trgovine, tlo borove šume kao naknadno odabrani lokalitet zbog osiguravanja zavjetrine, Jelsa, otok Hvar (fotografija snimljena 1. 8. 2020., 20:27).

Kamo odložiti ostatke balona?

Nakon serije fotografija i fotografija-pjesama iz Zagreba, proučavajući meni dostupne materijale na internetu, došla sam do sljedećih zaključaka:

  • Odlaganje sakupljenih ostataka lateks gumenih balona u duboku kantu za smeće u parku br. 2 (sl. 4 – 6 u prethodnome postu) bilo je ispravno. Propust: nisam imala na raspolaganju nikakvu vrećicu ni od kojega materijala u koje bih sakupljene komadiće mogla pohraniti. Zato sam ih preventivno prekrila s nekoliko grančica pokupljenih s tla.
  • Dobro je da sam sumnjala u reklamne tekstove o prednostima balona od lateksa i u popratne opise tih proizvoda, poput „Baloni iz naše ponude su 100% biološki razgradivi jer su izrađeni od prirodnog latex materijala tako da nemaju štetan utjecaj na okoliš.”; „Biorazgradivi su i ekološki prihvatljivi.”; „Odlažite ih u spremnik za biootpad.“; „Odlažite ih u kante za kompost; razgradit će se istom brzinom kao i list hrasta.“ 
  • Međutim, netočno sam zaključila da zbog vjerojatnoga plastičnog sastava nekih od sakupljenih ostataka balona te zbog, primjerice, plastifikatora koji se u proizvodnji „lateks balona” dodaju prirodnome lateksu, sve balone (zajedno s plastičnom vrećicom) trebam odložiti u spremnik za odlaganje plastike. 
  • Dobro je da sam ostatke balona prethodno odložila u ponovno (!) upotrijebljenu prozirnu, čvrsto stisnutu vrećicu, kako se ti komadići ne bi mogli nanovo raznijeti u okoliš, ali i kako bi se mogli jednostavno uočiti i eventualno odstraniti iz spremnika za plastiku.              
  • Ostaci balona od lateksa trebaju se odlagati u spremnike za miješani komunalni otpad, odnosno spremnike koji se odvode na odlagališta smeća/deponije jer se taj otpad (uglavnom) ne može reciklirati. Ovo sam saznala tek sa stranica nekolicine drugih država.  Naime, ni u jednome dokumentu na internetu ili u uputama komunalnih poduzeća Čistoće namijenjene građanima Republike Hrvatske ne spominje se odlaganje balona, odnosno balona od lateksa.
  • Što se tiče kuglica stiropora iz „balona za vodene bombe”, odnosno stiropora općenito, pronađene upute za odlaganje prilično su složene, a na stranicama komunalnih poduzeća Čistoće u RH čak su i kontradiktorne, bez dodatnih objašnjenja zašto stiropor (ne) spada u sadržaj spremnika za plastiku. Zaključila sam da se svi ostaci „vodenih balona” odlažu u spremnike za miješani komunalni otpad.
Sl. 22 Ostaci vodenih balona u laganoj jednokratnoj plastičnoj vrećici iz trgovine (koja se inače odlaže u žuti spremnik za plastiku!), s otvorom čvrsto zavezanim u čvor, prije bacanja u spremnik za odlaganje miješanoga komunalnog otpada, Vrboska, otok Hvar (fotografija snimljena 4. 8. 2020., 10:17, nakon trodnevne potrage za odgovarajućim spremnikom u Jelsi i okolici).
Sl. 23 Moja eko fotografija-pjesma-uputa → BALONI! s digitalnim tekstom preko fotografije spremnika za odlaganje miješanoga komunalnog otpada (sl. 22).
Dodatak: Mini autoportret-refleksija na poklopcu spremnika :-) 

Premda u RH od 2013. postoji Zakon o održivom upravljanju otpadom, a RH se sukladno Planu gospodarenja otpadom u EU obvezala do 2020. godine dostići stopu od 50 posto odvojeno prikupljenoga otpada, uspješnost je u Hrvatskoj parcijalna – samo u određenim gradovima i županijama, a u prosjeku tek tridesetak posto. Zagreb kao glavni grad RH zasad ni u kojem slučaju ne zadovoljava potrebne standarde.
U Jelsi, gradiću na Hvaru, usprkos postojanju Plana gospodarenja otpadom i dokumentiranih određenih uspjeha u tome, na „javnim površinama“ Jelse spremnike za odvojeno prikupljanje otpada nisam uspjela pronaći.
U obližnjem gradiću Vrboska pronašla sam samo tri manja spremnika u sklopu benzinske postaje za plovila u marini. Međutim, ni u Vrboskoj nisam pronašla namjenski (i tako označeni) spremnik za odlaganje miješanoga komunalnog otpada. Tako da mi je jedan od uredno održavanih spremnika „opće namjene“ poslužio za konačni završetak eko-likovne akcije započete tri dana ranije u Jelsi. 

Sljedeće akcije

Poslat ću Zagrebačkom holdingu d.o.o., Podružnici Čistoća pisani zahtjev da u svoje upute za „ispravno odvajanje otpada“ uvrste upute vezane uz balone, odnosno (vodene) balone od lateksa.

Ovisno o budućim uvjetima u radu osnovnih škola u periodu prepoznatoga „novog vala koronavirusa u Hrvatskoj“, pokušat ću organizirati barem jednu sličnu ekološko-likovnu akciju (u otvorenom prostoru) za učenike, dodatno proširenu i prilagođenu njihovim interesima i potrebama za igrom i ekološkim stvaranjem „novoga iz staroga“.  

 


Bilješke koje se odnose na ukupan tekst 1. i 2. dijela posta:

1 Balloons Blow (n.d.) LATEX BALLOONS ARE NOT “BIODEGRADABLE” https://balloonsblow.org/latex-balloons-still-kill/ (22. 7. 2020.)
2 Balloons Blow (n.d.), BACKYARD BIODEGRADABILITY TEST, https://balloonsblow.org/biodegradability-backyard-test/ (22. 7. 2020.)